tiistai 16. lokakuuta 2012

Kikin fyssari ja fyssariluento

Lauantaina olin kuuntelemassa eläinfysioterapeutti Patricia Hirnin pitämää luentoa aiheena agilitykoiran fysiikka ja lihashuolto. Siinä käytiin läpi koiran rakennetta ja miten mikäkin runkotyyppi vaikuttaa agilityssä ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota oman koiran rakenteen kohdalla. Kikillähän on aika suorat etujalat ja painoa edessä enemmän. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota lapoja liikuttavien lihaksien jumppaamiseen. Hännän merkitystä olen miettinyt ja se onkin koiran `ruori`. Häntä vähentää selän rasitusta. Ehdin jo iloita, että onpa hyvä kun Kiki on pitkähäntäinen perro. Kuitenkin ne koirat, jotka syntyvät hännättöminä (kuten osa perroista) ovat tottuneet hännättömyyteen ja ne saattavat olla nopeampia käännöksissä!

Siellä käytiin läpi harjoittelun tavoitteita ja rasituksen määrää suhteessa lepoon. Hyviä vinkkejä tuli omaan harjoitteluun mietittäväksi. Samoin lämmittely ja palauttelu käytiin hyvin yksityiskohtaisesti läpi. Treeneissä on tietenkin vähän ongelmallista se, että ensin lämmittelee koiran ja sen jälkeen se joutuu odottelemaan. Ehkä pitää jättää toisten ratojen katselemiset väliin tämän takia, vaikka toisten suorituksista kyllä oppii, tai ainakin voi samalla miettiä miten itse tekisi suorituksen. Pitää myös hankkia Kikille takkeja, jotta voi pitää koiraa vähän lyhyemmässä karvassa läpi talven ja lämmitellä takki päällä. Lihakset pysyy paremmin lämpiminä, enkä toisaalta raaski treenata koiraa talvellakaan todella pitkässä karvassa.

Saatiin ohjeet miten voi jumpata syviä lihaksia ja miten isompia lihasryhmiä. Suurin osa oli samoja harjoitteita, joita tehdäänkin jo fyssarin ohjeiden mukaan.

Koiran kestävyyskunnon ja palautumiskyvyn kannalta on oleellista, että koira saa lenkkejä päivittäin:
- vähintään tunnin päivässä irtilenkkiä
TAI
- vähintään kaksi tuntia päivässä remmilenkkiä
Tälläisten lenkkejen jälkeen koiran ei pitäisi olla aivan puhki. No meillä harvoin koira on puhki lenkkien jälkeen. Selvästi näkee, että Kiki on rauhallinen ja tyytyväinen lenkkien jälkeen, mutta helposti se jaksaisi vielä vähän lisää. Pitänee kyllä ottaa ohjelmaan muutaman kerran viikossa vielä pidemmät lenkit molempien kunnon kohottamiseksi.

Tasapaino kehittyy hitaissa, tarkkuutta vaativissa liikkeissä. Esimerkiksi viljelee nameja matolle ja koira etsii niitä nostaen yhtä jalkaa kerrallaan. Lihasvoima ja joustavuus taas kehittyvät ulkoillessa. Pääperiaate on, että laukassa tulee voimaa, ravissa palautellaan ja käynnissä kehittyy syvät lihakset.

Maanantaina Kikillä oli fysioterapia. Olen kyllä todella tyytyväinen meidän fyssariin, kun Kikihän ei vieraita ihmisiä rakasta, ja tämä fyssari sai ekalla kerralla Kikiä hieroa kunnolla namitettuaan Kikiä vähän aikaa. Alkuun Kiki yritti sanoa vastaan ja vähän murisi, mutta kun fyssari ei siihen reagoinut, niin koskettaminen oli ok. Nyt toisella kerralla hän antoi pari nakinpalaa Kikille ja sitten alettiinkin hieroa. Kiki tyytyi kohtaloonsa. :) Taas lanneranka oli hieman jumissa, muuten kaikki ok. Samoja jumppia jatketaan, mutta lisätään varsinkin vastakkaisten raajojen nostossa toistoja, jotta takapäähän saisi voimaa lisää. Uusi käynti on sitten 6 viikon päästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti