tiistai 1. heinäkuuta 2014

Lili hurjapää ja Kikin juoksarin todellinen aloitus

Olen herännyt siihen, että Lilihän alkaa olla jo aika iso. Tai isohan se ei missään nimessä ole, kirppu se on edelleen. Mutta sille tulee tässä kuussa ikää jo 9 kuukautta! Oho! Mihin tää aika häviää?! No onneks se on kirppunen ja pidän sitä pentuna varmasti aina. Kiki osasi Lilin iässä jo varmaan sitä ja tätä. Lili osaa vähän jotain ja sen lisäksi sillä on tuskin mitään sääntöjä. Perustelen säännöttömyyttä sillä että se on niin superkiltti. Ja sitten se komentaa mua haukkumalla mun istuessa sohvalla tai vaihtoehtoisesti hyppää syliin.. Kiki ei olis ikinä saanut käyttäytyä noin. Lili ei näytä siitä kärsivän että se saa tehdä melkein mitä vaan.

Hetkittäin iskee epätoivo ja huono-omistaja olo, kun tuntuu siltä että teen Lilin kanssa ihan liian vähän. Ja nyt tarkoitan nimenomaan temppujen teettämistä. Molemmat koiruudethan rakastaa tehdä temppuja tai olla mukana missä vaan aktiviteetissä. Kaikki kelpaa. No onneksi on tullut tehtyä edes jotain ja Lili on hyvin nopea oppimaan. Se mitä ollaan tehty on esimerkiksi lasten vessakorokkeen kanssa 2on2offia. Viime viikolla kokeilin ensimmäistä kertaa agilityhallissa osaisiko Lili tarjota kontaktia puomin loppuosalla ja sehän osasi! Vau! Pari sydämentykytystä tuli kun se lähti muutaman kerran kiipeämään puomia pitkin ennen kuin sitten kääntyi ja teki 2on2offin.

Ohjausta ollaan Lilin kanssa tehty todella vähän, lähinnä tolpan kiertoja. Lisäksi olen naksutellut sille siivekkeen kiertämistä muutamia kertoja. Parisen kertaa olen agilitykentällä ohjannut sen putkeen ja siitä siivekkeiden välistä. Ja tältä se näytti sitten viime viikolla.
Lili oli pätevä! Pitäisi tosiaan miettiä miten haluan sille ohjaukset opettaa, jotta tekisin sitten loogisesti ja samalla tavalla aina. Kikin kanssa en oo moisia osannut miettiä ja Kiki kyllä lukee ohjausta niin hyvin, että olen vissiin jotain onnistunut kuitenkin oikein tekemään. Videolla on rimat ekaa kertaa käytössä, mutta en aio niitä joka kerta käyttää ehkä silloin tällöin.

Eilen oltiin Lilin siskon Niksin kanssa treenaamassa. Pentuset saivat tehdä ensin siivekkeiden välistä suoraan putkeen juoksemista. Lili tykitti hienosti suoraan eikä vilkaissutkaan muhun putkesta ulos juostessaan! Hienoa! Etupalkka toimii. Tällä kertaa kun oli avustaja se sai lentävän palkan. Mutta ehkä se muistaa kun ollaan tehty kuoleella lelulla etupalkkana, että siellä esteen jälkeen voi olla jotain palkkana. Lisäksi tehtiin u-putkesta siivekkeen kiertämisen ohjausta. Kokeilinpa kerran molempiin suuntiin niin että lähetin Lilin siivekkeen takaakiertoon ja siitä valssaten u-putkeen. Ihan alussa näissä harjoituksissa Lili ei mennyt putkeen mun oman liikkeen pysähtyessä ja kun mulla oli lelu kädessä. Sitten kun se kerran tajusi homman nimen niin meni hienosti! Annoin myös lelun avustajalle, mutta ei se varmaan oikeasti siitä ollut kiinni. Alussa oma ohjaus oli vaan liian Kikille suunnattua, pentu tarttee vielä vähän enemmän saattamista vaikka putkihullu onkin.

Kaikista mahtavinta Lilissä on kyllä se draivi millä se tekee! Se menee lujaa ja yritystä ei puutu. Eilen se joutui myös hieman harjoittelemaan odottelemista seinään kiinni kytkettynä. Ensin kuului piippausta mutta rauhoittui kuitenkin odottamaan. Viime viikolla huomasin myös edistystä namin syömisessä agilitykentällä. Aiemmin se ei vaan pystynyt ottamaan namia kun oli niin siistiä ja kiihtyneessä tilassa. Viime viikolla pystyi jo lelulla leikkimisen lomassa ottamaan namia ja puomin kontaktilla söi hyvin. Toki se on tuttua sille ja siinähän muutenkin on rauhallisempi meininki. Jokusen kerran taisin Liliä palkatakin namin syönnistä lelulla.

Kiki sai tehdä kontaktilaudalle hetsausta, edistymistä siinä on havaittavissa. Olen nyt tehnyt niin, että pyöritän kontaktilautaa (ja samalla pyörin itse) ympärilläni ja Kiki saa jahdata sitä. Sitten Kiki jää paikoilleen, vien kontaktilaudan pienen matkan päähän ja siitä yhdessä juostaan laudalla, jossa Kiki saa lelun revittäväkseen. Se alkaa nyt ostamaan ideaa, että laudalle juostaan täysiä ja lelu ilmestyy sinne sitten perässä. Lisäksi tein keppejä ja kokeilin kestääkö Kiki takaaleikkausta. Jos ryysäsin heti perään Kikin aloitettua kepit se ei kestänyt, mutta jos odotin että se pujottelee pari ekaa väliä sitten kesti. Lisäksi totesin että etupalkka tässäkään ei voi käyttää, jää jumittamaan ja odottaa lupaa mennä palkalle.. Parempi vaan heittää se lelu sitten vaikka vähän myöhässä kun ei tuo etupalkka miettimistä vaativissa jutuissa vaan toimi.

Lisäksi nyt alkoi virallisesti boxin opettelu juoksu-aata varten. Ensin namipalkalla avustajan kanssa. Juoksi hyvillä osumilla boxin läpi, vauhti ei tosin hirveän kova ollut. Muutaman toiston  jälkeen otettiin lelu käyttöön ja kas kun saatiin vauhtia lisää. Hienot osumat silti joka kerta. Vielä  lähetin Kikin boxille melko läheltä, kun vasta totutellaan boxiin. Ajattelin nyt pohdinnan jälkeen käyttää juoksu-aan käskynä "gogogo". Seuraavalla kerralla vois jo tehdä gridin eli lisätä kaksi bumperia boxin eteen merkkaamaan ponnistuspaikkoja. Jossain vaiheessa pakko kokeilla heittopalkkaa jos sillä saa sitten vauhtia. Pallopalkka sisältää kyllä sen riskin, että sitten Kiki ei enää näe muuta palkkaa ja odottaa palloa kyttäämällä.. Eli harkintaan pallopalkka. Alussa avustaja voisi heittää narulelun, tai sitten vaihtoehtoisesti kokeilen "reikäpalloa", joka ei ehkä aiheuta niin suurta pakkomiellettä kuin tennispallo..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti