perjantai 17. elokuuta 2012

Hyppytekniikkaa 1/3

Päästiin opiskelemaan viimein hyppytekniikkaa Vappu Alatalon johdolla. Alkupalaverissa Vappu kyseli kaikkien koirista ja ongelmista. Meillä ei mitään ongelmia ole, mutta Vappu totesikin, että vesikoirien kanssa on hyvä aina käydä opettelemassa tekniikkaa. Ne kun hänen mukaansa ovat usein kiihkeitä (jolloin usein tekniikka unohtuu) ja lisänä melko suorat etujalat, joten kroppaa kannattaa opetella käyttämään oikein.

Vappu luetteli ihmisen tehtävät:
-anna koiran opetella hyppäämään
- pidä huolta koiran fyysisestä kunnosa (terveys, lihakset, huolto)
- opeta koiralle ohjaussysteemi (ole oikea-aikainen ja selkeä)

Ja koiran tehtävät:
- löytää oikea reitti esteeltä toiselle (oppii löytämään optimaalisimman)
- etäisyyden arviointi
- rohkeus eli koira luottaa omiin taitoihinsa
- motivaatio
- ponnistuspaikan valinta
- painonsiirto takaosalle
- ponnistuskulma
- korkeuden arviointi
- tasapainoitus hypyn jälkeen

Hyödyllisiä juttuja käytiin läpi. Vapun mukaan koiran oppiessa hyppytekniikkaa kasvaa sillä itseluottamus ja tarkoitus onkin, että koira osaa tehdä omat ratkaisunsa, jotta hyppääminen on turvallisempaa ja varmempaa. Annetaan koiran siis tehdä työ.

Ensin tehtiin sarjalla harjoitusta. Väli oli 5 jalan mittaa speed bumperilta (eli matalan putken puolikas) okserille. Koira laitettiin istumaan bumperin eteen, ja se lähti siis vauhditta hyppäämään okseria. Ensin okseri oli hyvin matala ja Vappu katsoi tekniikkaa. Kiki ei epäröinyt yhtään, vaan tapansa mukaan lähti suin päin hyppäämään. Sitten kun okseri oli jo 45 cm yhden hypyn verran se vähän hidasti, kun oli vähän epävarma. Tämän jälkeen tietysti laskettiin estettä, koska tarkoitus oli katsoa miten koira reagoi. Alemmat korkeudet meni miettimättä. Huomasi kyllä, että Kiki koko ajan paransi tekniikkaa. Se keskittyi paremmin kokoamaan itseään, vaikka tokihan sen nuoruus ja innokkuus näkyy. Näitä harjoitteita voisi siis pennun kanssa tehdä myös, nimenomaan opettaa ensin tämä tekniikka ennen kuin alkaa muuta tekemään. Saatiin kotiläksyksi tehdä tätä perustyötä itsekseen treenatessamme muutamia kertoja hyvin matalilla korkeuksilla. Konkreettisesti hyppytekniikan paranemisen näki siitä, että koira hyppäsi sulavammin, ja siitä, että koiran laskeutuessa esteeltä ei kuulunut mitään tömähdystä.

Sitten tehtiin sarjaa, jota heppatermein kutsuisin innariksi, eli in-and-out sarja. Koira siis esteiden välissä käy maassa, mutta ei ota kokonaisia laukka-askeleita väleissä. Tässä video ensimmäisestä suorituksesta.

Huomaa, että Kikillä on hirveä kiire ja se vaan säheltää vauhdilla yli esteiden.


Tässä seuraava pätkä, jossa se jo vähän keskittyy.



Sen jälkeen esteistä tehtiin oksereita, jotta Kiki joutuisi vähän vielä miettimään askeleita. Vauhtikin jo hieman hidastui. Samoin targettia siirrettiin lähemmäksi viimeistä estettä jälleen hidastamaan.


Että sellaisia harjoitteita. Uskon kyllä, että kun näitä harjoituksia tekee, niin Kiki oppii keskittymään ja kokoamaan itseään paremmin. Kolmen kerran kurssilla saadaan perustaidot, ja voidaan sitten jatkossa aina tehdä näitä harjoituksia säännöllisin väliajoin. Hauskaa oli, että Vapulla on vesikoiria. Ei enää aktiivikäytössä, mutta mukava tietää, että kouluttaja tietää tämän rodun heikkoudet ja vahvuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti