maanantai 12. elokuuta 2013

Ruokavalion päivitys

Kiki on barffannut noin reilun vuoden. Olin jo mietiskellyt jonkun aikaa, että ruokavaliota voisi hieman miettiä uudestaan ja lisätä lihan osuutta. Toki useimmat lihaisat luut joita se on saanut ovat todella olleet lihaisia luita, eli liha on sen ruoassa ollut isompana osuutena kuin luut. Mielestäni raakaruoka on sopinut Kikille hyvin. Se voi hyvin, kakkaa tulee sopivasti ja sen koostumus on hyvä. Kiki on energinen ja jaksaa touhuta. Päivittäiseksi sopivaksi ruokamääräksi on osoittautunut 220g, joka on 2 % 11 kilosta. Kiki painaa hieman yli yksitoista kiloa ja hoikkana se saakin pysyä. Tuo ruokamäärä on siitä hyvä, että jos Kiki saa treeneissä jonkun verran namia ei ruokaa tarvitse vähentää. Jos se joskus saa todella paljon nameja, silloin toki vähennän ruoan määrää. Agilityä treenatessa kuitenkin pääosin palkkaan lelulla niin ei niitä nameja tarvitse syytää Kikille. Lähinnä näyttelytreeneissä käydessä tuli syötettyä niin paljon namia, että ruoan määrää piti vähentää.

Tällä hetkellä Kiki saa 50 % lihaisia luita ja 50% lihaa/sisäelimiä/kalaa. Lihaiset luut ovat usein lammasta, possun kylkiluita (joissa on runsaasti lihaa) ja broilerin kauloja, jotka nyt eivät varsinaisesti luita olekaan. Usein pakastimesta löytyy myös broilerin selkiä tai siipiä. Kerrran viikossa Kiki saa maksaa, lisäksi silloin tällöin sydäntä ja munuaisia. Kiki saa myös kasvismössöä, jonka teen itse pakastimeen. Päivittäin lihan seasta kupista löytyy myös merilevää sekä öljyä, joka on vielä toistaiseksi Nutrolinia. Kun Nutrolin loppuu siirrytään Jahti & Vahti omegaöljyyn, jossa on omega 6 ja omega 3-rasvahappoja. Tulee sitten Kikillekin varmistettua tärkeiden kalaöljyjen saanti. Kiki saa ruoan kerran päivässä illalla. Ensin kupista lihat ja muut, sitten matolta luut.

Paljon on netissä kirjoituksia siitä onko barf hyvä ruokavalio koiralla, vai onko se aivan käsittämättömän huono koiralle nappuloiden ollessa ylivertaisia. En tiedä onko Kikin ruokavalio täydellinen tai saako se aivan kaikki tarvittavat ravintoaineet käytettäväkseen. Kuitenkin se saa oikeata ruokaa, jossa varmaan vitamiinitkin säilyy hieman paremmin kuin kuivamuonassa.  Olen koittanut ottaa asioista selvää ja koostaa ruokavalion parhaani mukaan. En itsekään syö todella terveellisesti ja monipuolisesti (vaikka se ihanne olisikin), joten en usko koiran hyvän ruokavalion vaativan niin perusteellista täydellisyyttä. Tällä hetkellä minulle riittää, että Kiki voi hyvin ja se jaksaa harrastaa.

Kisapäivinä olen välillä ollut huolissani Kikin vähäisestä juomisesta. Olen nyt muistaessani antanut Kikille kuumana päivänä ennen kisoja osan liha-annoksesta veteen sekoitettuna, jotta saan sen juomaan jo ennen kisoja. Kikihän juo muutenkin vain jos sillä on kova jano ja hyvin se näyttää sillä pärjäävän. Joku sanoi että koiran kuivumisen voi testata nostamalla koiran nahkaa ylöspäin. Mikäli nahka palautuu heti paikoilleen, ei kuivumisen vaaraa ole. Jos nahka laskeutuu hitaasti on koiralla nestehukka. Tiedostan että Kikin vähäinen juominen on varmaan mun pään sisäinen ongelma. ;) Kyllä se juo kun sillä on jano, vaikka ohjeissa sanotaankin että koiran pitäisi treenatessa juoda niin ja niin paljon kiloa kohti.. Treenien / kisojen jälkeen olen antanut Kikille vielä Flying Dog After drinkkiä, sillä siitä Kiki tykkää ja saan sille annettua muutaman desin vettä siinä samalla. Kiki näyttää muutenkin kestävän kuumaa hyvin. Se ei ole se joka alkaa ensimmäisenä läähättämään, eikä sen vauhti yleensä hyydy kuumuuden takia. Tietysti pyrin myös pitämään sen kesällä lyhyessä karvassa, joka osaltaan vähentää kuumuutta.

2 kommenttia:

  1. Koirian ruokinta (ja monet muutkin koira-asiat) tuntuu lähinnä tähtitieteeltä tms. Ainakin kun lukee eri palstoja. Sitten ihmettelee saako hurtat jotain liikaa tai liian vähän, syökö ne "väärää" vai "oikeaa" ruokaa.

    Meillä myös on suunnilleen tuo 2 prossaa, jonka koirat saa ruokaa. Tässä muuton aikana ne söi ziwipeakiä, kun en ehtinyt ja jaksanut sekotella niille sörsseleitä. Ziwiä ne saa myös sillon, kun ollaan reissussa ja välillä ihan kotonakin, kun mua laiskottaa. Se on kallista, mutta eipä mikään koiraan liittyvä ole halpaa. Kyllähän noi vetelis mitä tahansa markettikamaa suurella ruokahalulla, kun kumpikaan ei ole nirso, päinvastoin. Jotenkin vaan tykkään, että kuivamuonankin pitää olla laadukasta. Onko ziwi sitten laadukasta, on toinen juttu.

    Ainakin hampaat pysyy puhtaampina, kun koirat nakertaa luita!

    VastaaPoista
  2. Monet koirat elää millä tahansa ruokavaliolla pitkään, niin eiköhän nää meidänkin sesset näillä ruokavaliolla porskuta. :) Toivon ainakin niin.

    Kiki sai reissussa Ziwipeakia kun ei ollut jääkaappimahdollisuutta. Sillekin kelpaa lähes mikä vaan, että sekin kyllä söisi markettiruokaa. Mut mun mielestä kakan koostumus on kyllä paljon parempi raa´alla. Ziwiä syödessä oli aika paljon löysempää.. Kai sekin jotain kertoo. Ja samaa mieltä tosta että hampaat pysyy puhtaana. Se on hyvä juttu!

    VastaaPoista