maanantai 21. toukokuuta 2012

Meillä barfataan

Helmikuun lopulla Kiki siirtyi täysin raakaruokinnalle. Syy, miksi näin päätettiin tehdä, oli se, että vaikka oli hyvä kuivamuona käytössä, niin se ei oikein tuntunut imeytyvän kunnolla. Siinä sitten mietittiin, että pystyykö koira käyttämään kaikkia kuivamuonassa olevia raaka-aineita hyväkseen, jos kakan määrä lisääntyy suhteessa annettuun ruokamäärään. Ja sekin, että miten ne vitamiinit yms. voi säilyä ikuisuuksia kuivamuonassa.. Kiki on saanut ihan pienestä asti sillon tällöin raakoja lihaluita, joten tiedettiin niiden maistuvan ja Kikin osaavan niitä syödä. Viimeinen päätöstä jarruttanut asia taisi olla pakastimen koko. Sekin ratkesi sillä, että Murren Murkina on lähellä. Mupsi (eli Kiki ;) ) ei onneksi ole suuri koira, joten parin viikon sapuskat mahtuu helposti pakastimeen. Muuta siellä ei sitten oikeastaan tarvitsekaan säilyttää, kun ei sinne useinkaan mitään luiden lisäksi mahtuisi!

Tutustuin Riikka Lahden Calcifer`s foorumin Barf-osioon ja luin siellä ehdotetut artikkelit. Tuolta sai hyvin selville perusperiaatteet, jotka tulee huomioida pennun ruokinnan kohdalla. Eli miten ruokamäärä lasketaan, paljonko pitää olla lihaisia luita, jotta pentu saa tarpeeksi kalkkia, paljonko pitää olla sisäelimiä vitamiinien tarpeen takia, paljonko kasviksia ja mitä kasviksia.

Nyt Kikin ruokavalio koostuu suunnilleen laskettuna 3 % painosta ruokaa päivässä. N. 70 % lihaisia luita kalkin saannin takaamiseksi, sitten loput 30 % kasviksia ja sisäelimiä. Joka päivä Kiki saa ainakin luita, useimmiten myös sisäelimiä (tai kalaa / lihaa), merileväjauhetta, Nutrolin-öljyä (tämä ei ole pakollinen) ja tarpeen mukaan kasviksia. Eli jos kakka alkaa näyttää jauhomaiselta saa se kasvismössöä, joka pakastetaan ensin, jotta kasvisten rakenne on sellainen, että koira voi sen käyttää. Keskimäärin kerran tai kaksi viikossa saa kasvismössöä ja se näyttää riittävän hyvin. Loput vitamiinit tulee sitten maksasta ja kananmunasta jokusen kerran viikossa. Niin ja lihaiset luut koostuvat kolmesta eri eläimestä, jotta koira saa monipuolisesti tarvitsemiaan ravintoaineita. Tällä hetkellä meillä on sian kylkiluita, broilerin selkää ja lampaan luita. Lisäksi on lohimössöä, josta taas saa eri ravintoaineita ja naudan mahalaukkua, joka tasapainottaa koiran vatsan toimintaa tarvittaessa.

Saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta sitä se ei ole. Ostan kerralla siis n. kahden-kolmen viikon satsin ja sulatan luita sen verran, että ne saa laitettua sopiviin annospusseihin. Sitten kaikki pakastimeen, josta on helppo ottaa edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan seuraavan päivän annos. Nyt ollaan todettu parhaaksi kerran päivässä ruokinta. Pitkän lenkin jälkeen Kiki saa ensin sisäelimet/lihat, merilevän ja öljyt (+ kasvismössöt) syötäväksi kupista, sitten ne syötyään herkullisemmat lihaluut sen omalta matolta (joka näyttääkin ruokailumatolta). Kiki on hyvin oppinut, että luut syödään sen omalla matolla. Jos joku luun pala on kaluttu kuivaksi ja jää syömättä, sitä saa sitten kuljetella ympäri kämppää. Ja ne onkin niitä kivoja, jotka löytää jalkapohjastaan kun käy yöllä pimeässä vessassa..

Kohta voikin alkaa miettiä Kikin ruokamäärää, kun ei se enää kasva, eikä ole oikeastaan pentukaan. Eli pitääkö ruokamäärää vähentää ja toisaalta voisi antaa kohta hieman vähemmän luita ja enemmän lihaa. Meillä on excel-taulukossa alusta asti kirjattuna päivän ruokamäärät ja mitä se on saanut, joten on ollut helppo seurata menekkiä. Paino on Kikillä koko ajan pysynyt samana, joten ei se ole liikaakaan saanut. Välillä kokeilen sen kylkiä ja mietin pitäiskö antaa vähemmän ruokaa, mutta tosiaan kun paino on pysynyt samana eikä se oikeasti ole lihonut niin turhaan huolehdin siitä.



2 kommenttia:

  1. Mä olen myös miettinyt siirtymistä kerta/pv ruokintaan, mutta en ole vielä siihen siirtynyt. Nyt meillä mennään aika sekaseen ruokailurytmiin, että nämä ei ennakoi millon safkaa tulee. Välillä saatetaan syödä kerta päivässäkin, illalla.

    Liinu saisi syödä enemmänkin, mutta siitä on tullut tosi nirso lihamössöjen suhteen tai sitten se ei vaan tarvi enempää ruokaa. Inca taas voisi syödä vähemmänkin ja sen syömistä kontrolloinkin, sillä on turhan hyvä ruokahalu. Inca saa suunnilleen 2-2,5 prosenttia painosta ruokaa päivässä.

    VastaaPoista
  2. Siirryttiin kerran päivässä ruokintaan, koska kun antoi aamulla mössöt ja illalla luut, niin kakan koostumus vaihteli ton takia paljon. Sinänsä sillä ei ole väliä, mutta nyt kun saa kaiken kerralla on koostumus tasaisempaa. Riikalta kyselin näistä asioista ja kun hän selvens koostumus asiaa niin päätin kokeilla kerta päivä. Ja toimii hyvin. Kiki ei itseasiassa aamulla edes suostunut syömään luita, mut mössöt meni. Illalla sitten lenkin jälkeen maistuu hyvin.

    Meilläkään ei ole mitään säännöllistä ruoka-aikaa, vaikka kyllähän tuo saattaa illalla tulla kärkkymään keittiöön olisko jo aika. Kerran ei suostunut syömään lihaa+kasvista, niin silloin se kärkkykin et koska se luu tulee. No luuta ei tippunut kun ei syönyt ensin tarjottua. Sinänsä hyvä tää vuorotyö, kun koiralla ei ole kellon tarkkoja aikoja. Nytkin sai vasta klo 22 ruoan, kun yleensä kuitenkin viiden aikaan.

    Syökö Liinu kuitenkin luut hyvin, että lihamössöt vaan ei maistu? Kikille ei kelvannut murremixit, niin senkin takia teen itse kasvikset (+että tietää paljonko sitä kasvista oikeesti on), ja sitten lihan kanssa saa ne. Murremixeissähän taitaa olla aika paljon kasvista.

    VastaaPoista