lauantai 30. maaliskuuta 2013

Oreniuksen luento ja muuta mukavaa

Erilaisia luennoitsijoita kuunnellessa saa aina hyviä ideoita omaan tekemiseen. Luento oli tarkoitettu kisaamista aloitteleville ohjaajille. Paljon oli toki tuttua, mutta muutamia ideoita sain poimittua.
Esimerkiksi 2on2off -kontakteista: kisoissa n. ekat puoli vuotta pysäytä aina kontaktille, sen jälkeen voi vapauttaa koiran nopeammin. Tämä sen takia, ettei koira opi kisakontaktien olevan vapaampia. Täytyy kokeilla tätä, että ottaa hämäysliikettä ja vapauttaa vasta sen jälkeen.

Toinen asia oli OMA ohjaussysteemi. Koirakon tulisi kehittää oma ohjaussysteemi, johon sisältyy esimerkiksi 5-10 erilaista ohjaustekniikkaa, joita käytetään aina tietyissä paikoissa. Tämä helpottaa rataantutustumista, sillä tiedät jonkun tietyn kohdan nähdessäsi HETI miten aiot sen ohjata. Ei tarvitse osata 30 erilaista kuvioita ja sitten yrittää miettiä minkä niistä valitsee, eikä kuitenkaan voi osata kunnolla kaikkia 30 erilaista kuviota..
Tässä esimerkkejä Juhan mielestä hyvistä ohjauskuvioista:
- valssi
- persjättö
- päällejuoksu + takaakierto
- takaakierto + persjättö
- saksalainen / takaakiertovalssi
- pyöritys / niisto + persjättö
- takaa leikkaus
- poispäin käännös
- pakkovalssi
- puolivalssi
Omat ohjauskuviot valitaan tietenkin omien ja koiran kykyjen ja taitojen mukaan. Vähän oli puhetta siitä, että tietyt kuviot on luonnollisia tietyille koirille, mutta jos ihminen ohjaa montaa eri koiraa, niin ehkä sitä sitten tulee opettaneeksi kaikille koirille samat kuviot, ja näkee sitten enemmän vaivaa opettaakseen ne, kuin että jokaisella koiralla olisi omat kuviot.

Samoin tuli hyvä muistutus, että koiran jo osaamia ohjauskuvioita tulee säännöllisesti vahvistaa. Tämä on meille erityisen tärkeää, sillä ollaan kuitenkin niin vähän aikaa vasta harrastettu agilityä, että jos ollaan harjoiteltu jotain kuviota kerran treeneissä, niin vaikka Kiki sen ehkä muistaiskin, niin osaanko mä sitten ohjata sen selkeästi.

Ai niin - ja tärkein anti luennossa oli Total Agility -dvd:n hommaaminen. Olen jo pitkään himoinnut saavani tuon dvd:n ja nyt kun niitä oli kerran myynnissä pakkohan se oli ostaa. Aika vakuuttavaa menoa siinä on! Vielä en ole ehtinyt kunnolla perehtymään dvd:n koko antiin. 

Omatoimitreeneissä
Torstaina harjoittelin kontakteja ja kokeilin ensimmäistä kertaa, mitä tapahtuu jos heitän palkan eteen Kikin odotellessa 2on2offissa. Tietenkin se lähti palkan perään ja huomatin sitä ystävällisesti. Kokeiltiin uudestaan ja Kiki malttoi odottaa hienosti vapautuskäskyä! Tein puomia targetilla, jotta saatiin taas vauhtia puomiin, ja tavoite täyttyi. Kokeilin myös targetin kanssa niin, että jäin itse todella paljon jälkeen, eikä se näyttänyt Kikin suoritusta muuttavan. Lisäksi mentiin jonkun näköistä ratapätkää, että saatiin tekemiseen vauhtia ja intoa. Sen jälkeen otin vasta kepit. Oikealla puolella ollessani Kiki kesti sen, että palkka oli kädessä. Vasemmalla puolella ollessani ei kestänyt. Saatiin hyvät toistot keppejä tehtyä kun laitoin palkan taskuun.
Kepeissähän olen nyt keskittynyt erityisesti siihen, että tehdään niitä hyvällä fiiliksellä. Kotona olen tehnyt 6 kepillä (kun ei enempää ole eikä tänne mahtuiskaan) nimenomaan niin, että hyvä fiilis säilyy ja Kiki tekee iloisesti. Tämä on kyllä toiminut. Pari viikkoa ollaan tehty siis näin kotona.
Yritin myös kokeilla putki + puomiansaa, mutta koska tuolla on puomi yleensä tietyssä paikassa, enkä sitä viitsinyt alkaa siirtämään, niin en saanut niin hyvää ansaa. Lisäksi pidemmällä radalla on niin eri vauhti, kuin lyhyttä pätkää tehtäessä..

Perjantaina palkkasin Kikiä ennakoivaan valssiin ja sainkin hiottua käännöksen pieneksi. Oleellista oli tietenkin mun ajoissa oleminen. Tää oli nyt sitä ohjauskuvioiden kertaamista ja vahvistamista. Tehtiin ratapätkää, jossa oli putki, hyppyjä, se ennakoiva valssi, hyppyjä ja putki, sekä puomi. Aan ja puomin kontakteihin olin edelleen tyytyväinen. Keinua tehtiin myös ensin targetilla ja sitten ilman. Keinukin tuntuu sujuvan tosi kivasti! Kepit tein hypyn kautta ja tällä kertaa Kiki kesti lelun kädessä olon molemmilta puolilta ohjaten. :) Yritän siis itse keskittyä siihen, että olen rento keppejä tehdessä ja ehkä se alkaa nyt tuottaa tulosta! Jokainen toisto kepeillä meni täydellisesti! Ja mikä tärkeintä - lopetin ajoissa, tein vain muutaman hyvän suorituksen.

Tuohon sivupalkkiin listasin muutamia möllikisoja. Ei varmaan kaikkiin olla menossa, mutta osaan ainakin. Espanjanvesikoiraharrastajilla oli tarjolla jälkiviikonloppu ja saatiin sinne paikka. Kepo saa mennä Kikin kanssa kokeilemaan jäljestystä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti