tiistai 26. marraskuuta 2013

Puomi itsenäiseksi

Aalla. Kuva: Laura Larmi
Kikille alettiin opettaa puomi ja aa 2on2offilla, sillä se vaikutti hyvältä keinolta saada varmat kontaktit. Oikeasti en itse tiennyt agilitystä mitään ja luotin valmentajaan. :) Aata ja puomi opetettiin molempia ensin sivusta ohjaamalla koira kontaktille ja palkattiin siinä. Sitten kun alettiin ottaa ensin puomia kokonaisena, niin laitettiin targetti namein varustettuna puomin kontaktin jälkeen. Muutamia kertoja Kiki meni puomia hihnassa namein ohjattuna, sitten se oppi että namit odottaa puomin päässä ja sille tuli kiire targetille. Siitä lähtien Kiki sai tehdä puomin itse ja lujaa se sen suorittikin. Jossain vaiheessa viime talvena aloin sitten vahvistamaan 2on2offissa pysymistä ottamalla Kikin jälleen puomin /aan sivusta kontaktille. Tein tätä myös kotona sohvatyynyn avulla. Juostiin yhdessä sohvatyynylle, minä jatkoin matkaani, Kiki jäi 2onoffiin ja vapautin ja heitin palkan eteen. Sitten otin Kikin jälleen sivusta kontaktille puomilla / aalla ja etupalkka oli valmiina odottamassa. Vapautin palkalle. Nämä edellä mainitut keinot kyllä vahvistivat Kikin pysymistä 2on2offissa niin kauan kuin halusin sen pysyvän. Sitten käytin etupalkkaa kokonaisella puomilla, kunnes tajusin (valmentajan avustuksella) että etupalkka on Kikille liikaa. Etupalkka kokonaisen puomin tai aan jälkeen aiheutti himmailun laskevalla osalla. Kiki tiesi että kontaktille pitää pysähtyä, mutta vaatimus pysähtyä menemättä etupalkalle oli liikaa vaadittu siltä, joten vauhti kärsi. Ensin en edes tajunnut että se hidastaa niin paljon etupalkan kanssa. Tai ehkä vaan ajattelin että kyllä se vauhti sitten tulee sieltä. No joka tapauksessa vauhti kärsi puomista tuli todella hidas. Aalla sama ilmiö ei niin paljon näkynyt.
Kuva: Laura Larmi
Kesällä sain vinkkejä siihen miten voisin taas alkaa vahvistaa puomin suorittamisen vauhtia. Kokeiltiin ottaa targetti takaisin. No se toimi ehkä vähän ja välillä. Kokeiltiin että apupalkkaaja heittää lelun sitten kun olen vapauttanut Kikin. Ideana tässä oli myös se, että olisin itse voinut jäädä jälkeen ja Kiki juoksisi silti puomin täysiä. Jos vedätän niin silloin se kyllä tulee puomin melko lujaa. No ehkä taas hetken toimi se että apupalkkaaja heittää lelun. Sitten Kiki alkoi hiippailemaan ja odottamaan milloin lelu lentää. Pallo ei sopinut tähän tarkoitukseen ollenkaan, se on Kikin mielestä liiankin hyvä palkka, eli se himmaili vielä enemmän eikä edes tullut 2on2offiin.
Hessu Hopon korvat! Kuva: Laura Larmi
 Tämän jälkeen kyselin taas ohjeita. Sain ohjeeksi aloittaa targetin vahvistamisen. Mulla oli keinun alkeisopetusta varten vanerilevy olemassa ja päällystin sen. Tuli aika monesta palasta kun siihen hätään en päässyt kauppaan..
Mitat 38 cm x 24 cm
Aloitin siis tolla levyllä niin, että laitoin Kikin vähän matkan päähän istumaan ja vapautin sen, mulla oli lelu valmiina levyn päällä ja kun Kiki iski etutassuna levylle leikittiin hurjasti. (Ihan alkuun kokeilin ensin namilla ja sitten vasta lelulla leikittäminen, mutta namin kanssa ei ollut tarpeeksi vauhtia). Tätä leikkimistä tehtiin kotona ja sitten treenihallilla. Tarkoituksena oli siis se, että Kiki tulis aina täysiä levylle leikkimään. Seuraava steppi oli leikittää Kikiä puomilla niin että se pysyy 2on2offissa. Jos takajalat putos kontaktilta leikki loppui siihen. Tätä jatkettiin taas jonkun aikaa. Hyvin nopeasti Kiki oppi kyllä että täytyy pysyä 2on2offissa.

Sitten otettiin puomin alastulo maxi-pöydän päälle ja targetti puomin alastulon päähän. Lelu taas targetille odottamaan ja Kiki pöydälle. Tarkoituksena taas että Kiki tulee täysiä leikkimään. Tähän asti on toiminut kivasti. Kohta nähdään mitä käy kun otetaan kokonainen puomi tällä tekniikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti